We zijn op zoek naar de verhalen en anekdotes over wat de komst van de petrochemie/haven en de groei van de bedrijven heeft betekend voor het dagelijkse leven en de ontwikkeling van vrouwen in de kernen van Nissewaard? Tot 14 juni 1956 mochten getrouwde vrouwen namelijk niet extern werken. Gelukkig is dit inmiddels helemaal anders, maar … welke verhalen zijn hierover te vertellen? Kom op 10 en 11 maart a.s. naar De Boekenberg voor ons event of stuur een mail naar marketing@belevingsmuseumnissewaard.nl
OPROEP: Wie kent of heeft verhalen over die periode en de ontwikkeling tot vandaag de dag? (Groot)moeders en vrouwen van alle leeftijden zijn meer dan welkom om hun verhaal te komen vertellen. Oude foto’s en filmpjes te delen? Heel graag!
Wanneer en waar gingen vrouwen extern werken, wat waren hun functies, hoe werd dat destijds ervaren, enz?
Welk percentage vrouwen bleef thuis werken en welk percentage vrouwen koos voor een externe functie?
Wat waren de consequenties van het extern werken door vrouwen voor het dagelijks leven en voor de kernen van Nissewaard?
Op 14 juni 1956 werd de ‘Wet handelingsonbekwaamheid’ afgeschaft. Getrouwde vrouwen mochten voortaan werken, een bankrekening openen en zonder toestemming van hun man op reis. Tot begin 1957, toen de ‘Wet tot opheffing van de handelingsonbekwaamheid van de gehuwde vrouw’ in werking trad, moesten getrouwde vrouwen hun man om geld en toestemming vragen als ze bijvoorbeeld kleding of apparaten wilden kopen. Ook konden ze geen verzekeringen afsluiten of geld van de bank halen. Feministen uit die tijd waren fel tegen: mannen en vrouwen hoorden gelijke rechten te hebben.
Help je ook mee om deze verhalen, anekdotes, foto’s en films te verzamelen?